Sportska dvorana Gospino polje Dubrovnik

Home / Sportska dvorana Gospino polje Dubrovnik

Multifunkcionalna sportska dvorana Gospino polje, Dubrovnik

2020.
idejni projekt
autor (s arh. prof. Miroslav Geng)

10600 m2 GBP, 4200 gledatelja, 2 rukometna terena

Multifunkcionalna sportska dvorana za potrebe IHF svjetskog prvenstva u rukometu 2025. godine.

Specifični zahtjevi mjesta i predviđenog događaja rezultirali su i specifičnim odnosom pristupu projektiranja, organizaciji funkcionalne cjeline, konstrukcije i oblikovanja građevine.
Jedna od osnovnih suprotnosti zadataka je rješavanje povećanja kapaciteta uz zadržavanje odrednica DPU-a te zahtjeva mjesta. Zahtjevi mjesta očituju se u odnosu prema topografiji, postojećoj izgradnji, mogućnostima pristupa pješaka i vozila u fizičkom smislu ali i određenju nove izgradnje u oblikovnom i simboličkom značenju.

Topografija mjesta posebno određuje odnos prema ovoj građevini i osjetljivost pristupa oblikovanju. Strma stijena koja se spušta od Ul. Iva Vojnovića sve do dna Gospinog polja je snažan oblikovno i voluminozno određujući element. Kako su postojeća dvorana kao i nova građevina snažno vizualno prisutni naročito iz viših vizura kao poseban problem postavlja se pitanje umetanja relativno velikog arhitektonskog elementa u prirodno okruženje. Kao potvrda odnosa prema datosti mjesta sjeverna stijena gledališta koncipirana je kao stepenasta stijena te predstavlja oblikovno logičnu metaforu.

Odnos naturalnog i artificijelnog koncipiran je principom afirmativnog kontrasta, uz poštivanje mjerila i identiteta mjesta. Smanjenjem visine volumena u konkretnom mjestu, upuštanjem borilišta ispod nivoa pristupa, pokušava se stvoriti balans prema dominantnoj zelenoj pozadini stijene. Jednostvnost oblika i materijala pokazuje cjelinu kao jednostavan apstraktni kontrapunkt, jednostavnu bazu stijeni i zelenoj strmoj padini. Upuštanje borilišta omogućava i lakši pristup gledatelja i “vip posjetitelja”, te funkcionalno optimalno razmještanih ulaza/izlaza za dobro i funkcionalno punjenje i pražnjenje dvorane.

Južno pristupno pročelje oblikovano je ritmiziranom konstrukcijom i opnom kao dijelom “pomičnom zavjesom”, te funkcija, konstrukcija i oblikovanje postaju i specifični simbol. Svojim gabaritom visina pročelja slijedi visinu južnog pročelja postojeće dvorane. Konzolni istak galerije kao “polujavnog loungea” naglašava glavni ulaz u dvoranu. Drvored palmi ispred postojeće dvorane nastavlja se u istom ritmu i ispred nove dvorane stvarajući još jedan sloj identiteta u pristupnim planovima.

Elementarnost oblika i materijala pokazuje cjelinu kao jednostavan apstraktni kontrast prirodnim elementima osnovnog sloja stijene i strme zelene padine.

O projektu

MULTIFUNKCIONALNA DVORANA

Dvorana je namijenjena za velika i mala sportska natjecanja, kongrese, koncerte ili  rekreaciju.

SPECIFIČNOSTI

Specifični zahtjevi mjesta i predviđenog događaja rezultirali su i specifičnim odnosom pristupu projektiranja, organizaciji funkcionalne cjeline, konstrukcije i oblikovanja građevine.

PAMETNA ENERGETSKA RJEŠENJA

Dvostruka translucentna ETFE opna propušta određeni udio sunčeve svjetlosti u unutrašnjost dvorane i smanjuje troškove osvjetljenja prostora. Razina dodatnog artificijelnog svjetla je automatski regulirana. Staklena stijena na istoku propušta jutarnje svjetlo. Zapadno pročelje sprečava ulazak sunčevih zraka kombinacijom punih panela i brisoleja.

KAPACITET DVORANE

Kapacitet dvorane može se povećati postavom montažno-demontažnih tribina na istočnom i zapadnom obodu i sjedala na sjevernoj padini Montovjerne.

POVIJEST

Za područje Sportskog parka Gospino Polje 2006. godine izrađena je prostorno programska studija kao osnova za izradu DPU Sporstkog parka Gospino polje. Prostornom studijom definiran je načelni program i sadržaji sportskog parka.
Studijom je planirana i nova trodijelna sportska dvorana na lokaciji pokraj postojeće dvorane.

PROGRAMSKA ODREĐENJA

Programska određenja definirana su potrebama izgradnje natjecateljske dvorane maksimalno mogućeg kapaciteta gledališta sa potrebnim sadržajima prema IHF standardima kako bi se omogućilo održavanje međunarodnih utakmica i europskih i svjetskih prvenstava prvenstveno u rukometu, ali i u drugim sportovima.

Na ovoj web stranici koristimo kolačiće u svrhu poboljšanja performansi stranice i u svrhu analitike koja nam služi za pružanje boljeg korisničkog iskustva. "Politika kolačića".

Privacy Settings saved!
Postavke privatnosti

Kada posjetite bilo koju web stranicu, ona može pohraniti ili dohvatiti podatke u vašem pregledniku, uglavnom u obliku kolačića. Ovdje kontrolirajte svoje osobne usluge kolačića.

Ovi kolačići su potrebni za funkcioniranje web stranice i ne mogu se isključiti u našim sustavima.

Ovo su nužni kolačići za ispravno funkcioniranje web stranice.
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Odbij sve
Prihvati sve